yokaserveert

&mijn (mini)vakantiespots!

Baby’s eerste (groente)hapjes

| Geen reacties

Zoals ik hier al schreef zijn wij gestart met het eerste vaste voedsel. Ik had beloofd er iets uitgebreider over te schrijven en dat ga ik nu doen ;-).

Heel bewust hebben wij ervoor gekozen om te starten met groenten omdat wij denken dat de meeste baby’s meer moeten wennen aan het “bittere” van groenten, dan aan de zoetigheid van fruit.
Op internet en in de boeken is terug te vinden dat het verstandig is om drie keer dezelfde groenten achterelkaar aan te bieden en dat hebben wij dan ook gedaan.

Wij zijn gestart met wortel.

Nog voordat ik zwanger was, kon ik mij er al op verheugen om in de keuken zelfs hapjes te maken voor ons kindje.
Ik houd van koken en ik vind het belangrijk dat hij verse groenten (en later fruit, vis, granen, enz) krijgt.

Dus zo stond ik ongeveer een maandje geleden in de keuken wat wortels te koken in het ene pannetje en courgette te koken in een ander pannetje.
Met een staafmixer heb ik het om de beurt gepureerd en in een soort van ijsblokjeshouder gedaan en dit vervolgens in de vriezer gezet.
Wij hebben deze gekocht bij Green Jump.

In eerste instantie zijn 2-3 theelepeltjes genoeg om mee te starten, puur om een andere smaak dan melk te ontdekken en ook de structuur.
Het is logisch dat een baby geen idee heeft wat hij met vast voedsel aan moet. Het hapje naar achter op je tong verplaatsen is voor een baby dan ook iets wat hij moet leren. Alle voeding die wij gaven, werd dan ook binnen no time met een ietwat bedenkelijk gezicht naar buiten gewerkt. Na 2 dagen merkte wij dat hij al iets beter wist wat hij ermee aan moest.

Gelukkig vindt hij tot noch toe alles lekker, hij pakt de lepel nu zelfs met twee handen vast om het vervolgens heel enthousiast in zijn mond te steken. Wij zijn dus gestart met wortel, courgette, zoete aardappel en nu geven we bietjes.
Gister heb ik broccoli en bloemkool gekookt en dat wordt dus het volgende. Hierna willen we nog pompoen, venkel en bijvoorbeeld avocado proberen maar we zien het wel, het zou maar zo kunnen dat hij al sneller dan we nu denken fruit krijgt.
Wij geven ’s middags altijd het hapje, na een voeding want dan weet je zeker dat hij in ieder geval al genoeg heeft binnengekregen. Tevens heb je hierdoor de hele middag de tijd om eventuele allergische reacties op te merken.

Soms als wij gaan avondeten en we eten iets met bijvoorbeeld wortel of courgette, dan kook ik voor hem een stukje en geef hem dat gewoon in zijn hand. Hij brengt het wel naar zijn mond en sabbelt er ook op, hij krijgt er nog niet echt iets van binnen. Hij is nog net te jong om het echt goed vast te houden, hij heeft natuurlijk nog niet echt door dat hij zelf harder of zachter kan knijpen waardoor het stuk groenten de hele tijd valt. Maar ik bied het wel aan en dan zien we wel wat hij ermee doet.

Zo’n diepvriesbakje werkt voor ons heel goed. Je kunt er een blokje uitduwen en ik verwarm het dan boven een pannetje met heet water. Wij geven Vos al wel na de eerste keer proberen het hele blokje, want hij is best tenger (dus mag wel wat extra’s ;-)) en als hij het lekker vindt en nog wilt, vinden wij het prima dat hij alles opeet.

Ik kan mij ook echt verheugen op de mini-maaltijden die ik over een aantal  maanden kan gaan maken!
Lekker met kabeljauw, linzen, paprika, zoete aardappel, zalm, pasta… dan beloof ik er weer eens over te schrijven!!!

Overigens is dit hoe wij het doen. Ik heb geen oordeel over ouders die voor kunstvoeding en/of potjes kiezen. Lekker doen waar jij/jullie of je kindje zich goed bij voelt!

Fijne zondag!
Liefs Yoka

 

 

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.