yokaserveert

&mijn (mini)vakantiespots!

Zoete aardappelburger van zoete aardappel

| Geen reacties

Tsja, ook ik doe mee aan de hype van de zoete aardappelburger! Ik eet nu zo’n zeven jaar geen vlees meer en nam toen ik wel vlees at best zo nu en dan een hamburger van de Mac Donalds. In die tijd ging ik heel anders met eten en voeding om. Ik kookte wel, maar woonde nog thuis dus dat werd niet veel meer dan een pasta of een gebakken ei. Pas toen ik op mezelf ging wonen ging ik mijn liefde voor koken ontwikkelen. Veel kan ik mij niet meer herinneren van vlees, toch weet ik wel wat ik destijds heel lekker vond. Boomstammetjes, speklapjes, KIPsaté, grillworst, kipcorn, cordonblue enzovoort, ik at het allemaal! Tegenwoordig zijn er ZOVEEL vleesvervangers die de smaak van vlees willen nabootsen dat het soms moeilijk van echt vlees te onderscheiden is. Tenminste, dat is wat ik hoor.
Af en toe maak ik een broodje VEGETARISCHE hamburger voor mezelf, maar nu ik deze zoete aardappelburger voorbij zag komen werd ik eigenlijk wel nieuwsgierig. Wat mij betreft hoeft het niet per se op vlees te lijken, ik wil ook best gewoon een groentenburger of een linzenburger eten. Goed…. het was iets nieuws voor mij en ja.. wat vond ik daarvan?

FullSizeRender (4)

Ik vond het FANTASTISCH. Het heeft NIKS weg van een hamburger zoals de echte vleeseters ze het liefste eten, echt niks. Maar de smaak, in combinatie met de verschillende toppings maakte deze burger tot een waar succes. Zelfs mijn vriend, die echt dol is op hamburgers, was erg in zijn nopjes! Dusssss… lees snel verder hoe jij deze burgers zelf kunt bakken.

• Het eerste waar je mee moet beginnen is het poffen van de zoete aardappel, in de oven op gasstand 7, of op 200 graden. Ik deed het op een rooster en liet de zoete aardappel heel
• Zet de wekker op 45 minuten
• Nu is het tijd om de witte bonen af te spoelen en uit te laten lekken
• Snijd een pepertje fijn en doe in een mengkom
• Doe hier ook de eetlepels speltmeel bij en het sap van een halve limoen
• De witte bonen kunnen er ook bij gedaan worden
• Zodra de zoete aardappel zacht is geworden snijd je hem door midden en schraap je hem helemaal leeg, zodat je alleen nog maar de schil over hebt. Laat het vruchtvlees even afkoelen
Zet de oven wat lager, maar laat wel aanstaan
• Als het is afgekoeld doe je ook de zoete aardappel erbij en kneed je het tot een grove substantie, dat is lekkerder dan dat alles helemaal egaal is.
• Doe er ook wat peper en zout bij
• Het is wel wat plakkerig, dus zet het even in de koelkast voor 10 minuten
10 minuten later..
• Nu ga je er burgers van maken, maak een balletje en druk hem dan plat, haal het even door de broodkruimels en leg op een plat bord. Dit doe je tot het op is. Ik kreeg er vier hamburgers uit
• Zet het nu, als het past voor 15 minuten in de vriezer en anders iets langer in de koelkast
• Zet een pan op het vuur en maak goed heet, doe er olie in en vervolgens de burgers
• Laat ze goed heet worden zodat het een beetje dicht schroeit, maar niet zo erg dat het verbrand natuurlijk 😉
• Als het goed is, kun je ze nu goed met een spatel omdraaien en hetzelfde doe je aan deze kant
• Zodra ze een beetje bruin en knapperig zijn aan beide kanten doe je ze op een met bakpapier bekleed rooster en schuif je ze voor minimaal 20 minuten in de oven
• Nu gaan ze helemaal warm worden, dat krijg je namelijk niet voor elkaar in de koekenpan, althans ik niet zonder dat ze uit elkaar vallen 😉
• Ondertussen snijd je de broodjes open, en leg je de toppings klaar…
• Ik koos voor rauwe rode ui, mayonaise, avocado, rucola en geitenkaas
• Als de burgers klaar zijn, maak je de broodjes in orde en leg je de burger erop…
• SMULLEN MAAR!!!!

Wij hadden dus beiden twee burgers en dat was een hele maaltijd! Ik vond het zelf zo’n groot succes dat ik mijn ouders heb uitgenodigd om burgers te komen eten (TOEVALLIG IS DAT VANAVOND). Nu maak ik 1 broodje burger per persoon en ga ik er lekker zelf frietjes bij maken en een salade! Zin in!

HOPE YOU LIKE IT!

Oh ja trouwens, een volgende keer ga ik er wel nog iets van bosui indoen, in het burgermengsel 🙂 Dan is het iets pittiger denk ik!

Boodschappenlijstje voor 4 hamburgers:
• 1 grote zoete aardappel
• rood pepertje (een halve of iets meer…;))
• 200 gram witte bonen
• 4 grote eetlepels speltmeel
• sap van een halve limoen
• peper en zout
• broodkruimels
Voor het broodje:
• 4 italiaanse bollen
• avocado
• geitenkaas
• rode ui
• rucola
• mayonaise 

YUMMIE!!

Ik heb nog meer burger ideeën hoor!!
Deze met satesaus
Of deze burger

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.