yokaserveert

&mijn (mini)vakantiespots!

Reizen door Vietnam deel 1: Hanoi – Halong Bay – Sapa

| 5 reacties

Wauw, ik kon niet wachten met het schrijven van deze blogs.
Want wat was het fantastisch. Vietnam is een geweldig land en echt de moeite waard om te bezoeken!!! Al in februari boekte wij onze tickets naar Hanoi, bijna 1 maand hebben wij door Vietnam gereisd en zijn wij van noord naar zuid gegaan en via een binnenlandsevlucht ook weer vanuit noord, Hanoi, vertrokken (puur omdat dit ticket het goedkoopste was).

Mijn lover is fotograaf dus bij de blogs over Vietnam zullen ook wat foto’s van hem bij staan!
FullSizeRender 29
(Foto Rolf Hensel)

Ik weet niet precies wat handig is om qua opbouw te doen, maar ik ga proberen om onze route uit te leggen met de daarbijhorende reisvormen en tips. En als ik het de moeite waard vond, geef ik ook suggesties voor eet- en of slaapplekken!

Wij hebben in totaal 27 dagen de tijd gehad om Vietnam te bezoeken en als je echt heel Vietnam wilt zien zou ik zeker niet korter gaan, eigenlijk hadden wij nog wel een weekje langer gewild.. Maar desondanks hebben we voor ons gevoel vrijwel alles gezien, genoten en ontspannen! Na 2 weken zeiden wij al tegen elkaar; als we nu terug zouden moeten vliegen dan doen we dat met een heel voldaan gevoel!

Goed, wij vlogen op Hanoi met een tussenstop van twee uur op Bangkok. Wij vlogen met KLM en dat was prima, al hebben wij beiden echt niet meer dan twee uur geslapen. Eenmaal aangekomen hadden wij wel een taxi geregeld die ons direct naar het hotel zou brengen. Wij kwamen aan in ons fantastische hotel, wat direct ook een aanrader voor jullie is.
Wij begonnen in Marvelous Spa & Hotel in Hanoi.
IMG_6096
Een prachtig, relatief klein, hotel midden in Hanoi. Wij werden verwelkomt met vers fruit, water en een vruchtensap en alle spullen werden voor ons naar de kamer gebracht en ook kregen wij een nat handdoekje om je een beetje mee op te frissen. Het personeel was ontzettend vriendelijk en behulpzaam en ook de kamer was top! Na even gedoucht te hebben en onze spullen te hebben uitgestald wilde wij Hanoi in om het eerste echt Vietnam te beleven! Maar eerst onze trip naar Sapa of Halong Bay boeken. Gezien het weerbericht kozen wij er uiteindelijk voor om eerst naar Halong Bay te gaan (2 dagen 1 nacht) en daarna naar Sapa (3 dagen 2 nachten).

Halong Bay (La Vela Cruises):
Halong Bay staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet zonder reden. Tientallen rotsblokken komen uit het water en dat zorgt voor prachtige plaatjes!
IMG_6353
(foto Rolf Hensel)
Natuurlijk is het hier toeristisch en zijn er duizenden boten te vinden, maar het is zeker een bezoekje waard. Onze boot was heeeeeel netjes en schoon. Hier zou ik wel even goed research naar doen want wij hebben veel mensen gesproken die echt crappy boten hadden waar de kakkerlakken door de kamers liepen en de airco het niet deed enz. Onze trip was erg duur (we waren net 3 uur geland en waren nog niet zo in de onderhandelmodus) maar het was superschoon, heerlijk eten en erg goed geregeld. Het geld meer dan waard dus.
Vervoer zit trouwens bij de Tour in, dus backpack kun je in je hotel laten en je wordt opgehaald en teruggebracht bij het hotel, TOP.

Sapa (Ethos):
‘S middags aangekomen in ons hotel na Halong Bay, wilde wij diezelfde avond om 21:00 uur de nachttrein nemen naar Sapa. Je kunt ook een slaapbus nemen, maar de trein is wel echt veiliger en iets meer comfortabel. Al is de bus wel voordeliger.. Kies wel voor een soft sleeper berth (4). Dan slaap je met zijn vieren in een cabine op twee stapelbedjes, hilarisch. En ja bedjes; want ik kon er met mijn 176 net languit in liggen haha.
IMG_4311
(Foto Rolf Hensel)
De nachttrein is echt heel leuk, al slaapt een normaal mens ongeveer maar 2 uurtjes, het is echt een leuke ervaring (vonden wij). Er is airco, er ligt een deken en een kussentje en er staat gratis water. Ik adviseer wel echt om een katoenen slaaphoes mee te nemen, die hebben wij veel gebruikt en serieus; zodra er iemand uitstapt wordt de deken opgeklopt en gewoon weer opgevouwen en teruggelegd, klaar voor de volgende.
Wij hebben onze trip geboekt bij Ethos, dit is een organisatie die écht samenwerkt met onder andere bewoners van de Black & Red Hmong. Heel veel andere organisaties laten je geloven dat het bewoners zijn van bijvoorbeeld de Black Hmong, maar dat zijn vaak de “gewone Vietnamezen”. Wij hadden gekozen om 3 dagen door de bergen te lopen met een gids van de Black Hmong en zouden dan ook slapen bij familie thuis.
FullSizeRender
Wauw.. Dit is fantastisch en erg indrukwekkend. Wij hebben in drie dagen 42 km door de bergen gelopen. Ik wandel zeer regelmatig, sport veel maar… Met 27 graden de hele dag lopen op kiezelpaadjes dwars over de bergen en slapen op dunne matjes tussen de kakkerlakken is pittig! Toch zou ik het zo weer doen en het ook echt aanbevelen! Je kunt wel aangeven of je veel of weinig wilt wandelen. Ook is het zo dat je niet op geasfalteerde wegen loopt, maar op paadjes die door de regen zijn gevormd, echt hiken dus. Sport/wandelschoenen zijn wel echt nodig!
Wij hadden Su een meisje die de komende drie dagen met ons zou rondtrekken, we zouden bij haar slapen. Su was ongeveer 7,5 maand zwanger, dat weten ze nooit precies! Zij liep met een bamboobasket op haar rug over de bergen heen, belachelijk natuurlijk! Al snel namen wij dit van haar over! Tijdens het bereiden van onze lunch, waarvan wij de groenten/tofu/kruiden/vlees ’s ochtends op een lokale markt hadden gekocht, kregen wij een telefoontje van de organisatie. Su voelde zich niet goed, ze was bang dat er iets met haar baby was of erger nog; dat het misschien vandaag of morgen al wel geboren zou worden. Hoe dan ook, Su stopte met de Tour en na een uur kwam er een ander meisje aan; Zizi, de schoonzus van Su. Zij werd onze gids voor de rest van de dagen.
IMG_6351
(meehelpen met het maken van de lunch, bamboe pellen. Foto Rolf Hensel)
Onze lunch was echt ongelofelijk, ik denk het lekkerste wat wij hebben gegeten tijdens onze reis door Vietnam. Wij sliepen die avond bij de broer van ZiZi, inclusief vrouw, kinderen, vader, moeder, honden, katten en jawel; kakkerlakken!
Ook hier hadden wij een fantastische avondmaaltijd en kwam ook de happy water (rijstwijn) tevoorschijn; brr supersterk!
Geen douche, geen bed.. Alleen een dun matje op de grond met een klamboe erboven. Ik was zo ontzettend moe, ik “sliep” van 8 tot 7 sochtends. Prima.
Ook die dag erna een heel eind gewandeld en het was echt prachtig, hele mooie uitzichten, je komt soms een uur lang helemaal niemand tegen.. sowieso bijna geen toeristen en fijn om even BACK to basic te zijn.
IMG_6328
Wij kregen veel te weten over de manier van leven en kwamen erachter dat deze mensen helemaal geen onzin zorgen hebben, hun grootste en waarschijnlijk ook enigste zorg is; overleven en genoeg te eten hebben.

Nu sliepen wij bij iemand die zijn huis verhuurt voor ons, toeristen! Een zogenaamde homestay. Nog steeds wel matjes op de grond, maar dit keer met (westerse)wc en douche; hiephoi. Nee hoor, geen probleem om niet te douchen maar je waardeert een douche extra wanneer het niet vanzelfsprekend is.
IMG_6377
(In de klederdracht van de Black Hmong. Foto Rolf Hensel)

Na 3 dagen wandelen kwamen wij weer aan bij de organisatie; helemaal gesloopt!!!!! Om 20:00 uur zou onze nachttrein weer vertrekken richting Hanoi. Ook de terugreis ging prima en rond 6 uur sochtends stonden wij weer in Hanoi, wij konden in ons hotel een kamer huren voor 8 uurtjes voor de helft van het geld om even bij te slapen en op te frissen, want je gelooft het niet; die avond namen wij weer de nachttrein naar Dong hoi.

Zo! Dat was het voor nu, volgende week komt het stuk over Dong Hoi, Hue en Hoi An online!!! Iehhhhh ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!! De leuke eettentjes in Hanoi komen in mijn laatste blog te staan.

5 reacties

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.