yokaserveert

&mijn (mini)vakantiespots!

Inspired Wednesday: Rodevruchtenvlaai

| Geen reacties

WOENSDAG!
Het is woensdag en dat betekend Inspired Wednesday 🙂 Een tijd geleden werd ik door verschillende vriendinnen geattendeerd op het tv-programma: Heel Holland Bakt. Zij zeiden dat dit echt iets voor mij was, maar ik kijk zeer weinig televisie, dus ook dit volgde ik (nog) niet. Toch heb ik besloten na Canada om alle afleveringen van dit seizoen terug te kijken zodat ik het kan gaan volgen. En ja.. eigenlijk hebben mij vriendinnen wel gelijk, dit programma vind ik errug leuk!
Mijn ouders kwamen eten en ik wilde een lekkere en een-anders-dan-anders taart maken.. Het werd de vlaai van Michiel van HHB.
foto 1 (6)
Pfoe, het is wel even een heel gedoe om dit te lezen, maar het is het waard.
Ik zou maar meteen zeggen: het is geen mierzoete taart, het smaakt echt als een vlaai en geen cheesecake-achtige ideeën. Heel lekker, maar als nagerecht bij een driegangendiner was het niet de juiste taart. Deze taart is lekker op een zondagmiddag met een lekkere kop thee of koffie! Hij ziet er erg lekker uit met al dat verse fruit, het was al wat donker dus de foto is niet met het juiste licht gemaakt, maar ach de felle kleuren kunnen jullie er vast wel bij denken.

• Het echt recept kun je terug vinden op: http://heelhollandbakt.omroepmax.nl/recepten/details/zomerse-fruitvlaai/
• De oven kun je alvast aanzetten op gasstand 4
• Ik heb een vlaaivorm waarbij de onderkant los zit, dat is makkelijk los maken. Deze vlaaivorm moet je invetten!
Allereerst gaan wij het deeg maken voor de vlaaibodem
• Doe 120 ml melk in een steelpannetje en warm de melk op tot 37 graden
• Voeg nu 10 gram gist toe en roer door
• Hier voeg je 10 gram kristalsuiker aan toe
• In een grote mengkom doe je 200 gram bloem, maak een kuiltje in het midden en strooi zout op de meelrand
• Doe 1 eiDOOIER en 20 gram roomboter in het kuiltje van de bloem
• Hier doe je het melkmengsel bij en dan kneed je tot het een soepele deegbal is
Deze deegbal doe je in een kom en dek je af met vershoudfolie. Als het goed is, wordt de deegbal ongeveer 4 keer zo groot
Banketbakkersroom maken:
• Verwarm 900ml melk in een pannetje (redelijk grote pan, komt nog meer bij in) en voeg daar 150 gram suiker aan toe en laat dit koken
• Snijd een vanillestokje open en schraap het binnenste eruit, doe bij de melk evenals het vanillestokje
• In een mengkom doe je 100 ml melk, 50 gram suiker, 6 eiDOOIERS en 40 gram bloem samen
• Voeg hier een scheutje van de hete melk bij en roer tot een papje
• Wanneer de melk in het pannetje kookt, voeg je er de inhoud van de mengkom bij en laat je dit inkoken tot een dikkige pap.. blijf constant roeren
• De vanillestokken haal je eruit en je verdeelt de banketbakkersroom in twee diepe borden, hier doe je vershoudfolie overheen en je zet het in de koelkast
We gaan verder met het deeg! (Ik ging nu eerst even lunchen en de afwas/was doen, zodat alles genoeg tijd kreeg)
• 
Het deeg, die als het goed is flink is toegenomen in grootte, rol je uit op een met bloem bestrooid keukenblad en laat je nu nog 10 minuten rijzen
• Nu ga je de bodem en de zijkant van de ingevette vlaaivorm bekleden met het deeg. Overtollig deeg snijd je af
• De taartbodem vul je met een deel van de afgekoelde banketbakkersroom en dit zet je nu 30 minuten in de oven
• Hierna haal je de vlaai uit de oven en laat je hem afkoelen
Zwitserse room, mmm:
• 
Klop 250ml slagroom met wat suiker op, voeg hier naar smaak al roerend wat lepels banketbakkersroom (uit dat tweede bord) aan toe.
Wanneer de vlaai is afgekoeld, kun je er een laag Zwitserse room op doen
Bekleden maar!
125 ml slagroom met wat suiker stijfkloppen
• Ik had de schil van een citroen en een sinaasappel geraspt, en deze rasp even apart gezet
• Nu deed ik de frambozen, bramen, aardbeien en blauwe bessen op de taart leggen
• Strooi hier wat kokosrasp over
• Nu deed ik nog wat toefjes slagroom er tussen spuiten en ik maakte het af met de citroen&sinaasappelrasp… LEKKOOOOR!
foto 2 (8)

Jammieeeee! Super leuk om een vlaai te maken, het smaakt echt naar vlaai haha. Ik vind dat wel lekker op zijn tijd, maar ik houd toch meer van echte echte echte TAARTEN! Ik hoop deze kerst helemaal los te kunnen gaan op mijn nagerecht, lees: taart!

Voor degene die nu het originele recept gaan vergelijken met die van mij.. ik heb inderdaad geen pandanbladeren, kaneel & kardemom toegevoegd. Pandan kon ik niet vinden, van kaneel houd ik en kardemom hoefde voor mij niet per se.

Boodschappenlijstje:
• 1120ml melk
• 10 gram gist
• sinaasappel
• citroen
• rood fruit, bijvoorbeeld: frambozen, aardbeien, bramen, blauwe bessen, etc
• 210 gram suiker + wat extra’s voor in de slagroom
• 240 gram bloem
• 2 gram zout
• 7 eidooiers
• 20 gram roomboter + wat extra’s om in te vetten
• 1 vanillestokje
• 375ml slagroom

 

Recepten die je vast ook erg lekker zult vinden:
Oreo liefde
Meringueeeeetaart
Say CHEESECAKE

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.