yokaserveert

&mijn (mini)vakantiespots!

Mini ijzige-merenguetaartjes <3!

| Geen reacties

Zoals beloofd wil ik ook het nagerecht van mijn vijfgangendiner met jullie delen!
Ik maakte zelf merengue en het smaakte behoooooorlijk goed.

Dit is echt een HEEL goed toetje voor kerst! Dus als jij het nagerecht met kerst moet verzorgen… is dit zeker een optie!

IMG_8751
(DIE FOTO HAHA)

• Zet de oven aan op 100 graden, of op gasstand 1 als je een gasoven hebt
• Rooster de amandelen in een koekenpan zonder olie of boter.. tot ze een beetje bruin worden en laat even afkoelen
• Klop de eiwitten, samen met een snuf zout stijf, voeg beetje bij beetje de 150 gram suiker toe
• De eiwit is stijf genoeg als je de kom op de kop kunt houden zonder dat er iets gebeurd
• Hak 40 gram van de amandelen fijn in een vijzel of keukenmachine
• Hussel die 40 gram fijngemalen amandelen door de merengue
• Op een vel bakpapier teken je nu 9 cirkels, ik gebruikte de bovenkant van een kommetje, houd iets afstand tussen de cirkels
• Verdeel over de cirkels de merengue en schuif de bakplaat met merengue nu voor 75 minuten in de oven
• De merengue is klaar als ze aan de rand een beetje verkleurd zijn en de binnenkant nog een beetje zacht is
• Als ze klaar zijn, laat je ze een poos afkoelen zodat ze hard worden

• Nu ga je de karamel maken… dit is best een lastige opgave, althans voor mij
• Hak eerst de overige amandelen in stukken en leg op bakpapier
• In een steelpannetje doe je 60 ml water met 110 gram kristalsuiker, zet op het vuur en roer net zolang tot de suiker is gesmolten
• Zet nu het vuur hoger en laat het koken, blijf erbij staan maar roer niet.. op een gegeven moment zie je dat het wat gaat verkleuren. Nu gaat het echt heel hard, dus draai op tijd het vuur uit…
• Ik liet het de eerste keer te lang op het vuur en toen was het zwart………
• Als het suikerwater een beetje bruin/goudkleurig is, is het goed.. giet het over de amandelen op het bakpapier
• LET OP: DIT IS ECHT HEEL ERG HEET!!!!!! Als je het op je vingers krijgt dan brandt het er lekker in.. AU!
• Laat dit drogen, het wordt keihard!

• Nu is het tijd voor de chocoladevulling
• In een pannetje doe je de blokjes chocolade en 75 ml ongeklopte slagroom, roer dit door tot de chocolade goed gesmolten is, blijf er wel bij want het moet niet aanbranden..
• Haal van het vuur en laat iets afkoelen
• In een andere kom klop je 125 ml slagroom stijf met 3 theelepels kristalsuiker
• Roer door de slagroom de creme fraiche én de chocoladesaus
• Ik heb dit eventjes in de koelkast gezet omdat het bij mij best dun was omdat de chocolade saus nog een beetje warm was

• Leg drie grote stukken aluminiumfolie neer op bijvoorbeeld een tafel
• Leg overal 1 merengue op en besmeer dit met het chocolademengsel
• Hier bovenop komt weer een merengue…. dan weer chocolade en tot slot nog een merengue
• Je krijgt dus een torentje van 3 merengue en twee keer chocoladevulling!
• Vouw het aluminiumfolie er snel om heen en zet in de vriezer voor minimaal twee uur

• Tien minuten voor je het wilt serveren haal je ze uit de vriezer
• Klop de rest van de slagroom (125 ml) stijf met 3 theelepels kristalsuiker
• Zet de torentjes op een bordje, met een dot slagroom boven op.. hier strooi je de kapot gebroken karamel overheen
• Eventueel kun je er nog wat chocoladevulling naast serveren
• MMM, smakelijk eten!!

Het is dus HEEL lekker dat het nog een beetje ijzig is van binnen! Dit was echt een heel leuk experiment, het viel dan ook erg goed in de smaak!! Tevens ziet het er heel feestelijk uit..
P.s. Merengue is de BOM!

Ik heb het recept van ELLE Eten, ik heb het wel iets aangepast.. maar ik doe hieronder de link want dan kun je zien hoe mooi het er eigenlijk uitziet (HAHA een heel verschil met mijn foto……….)
http://www.elleeten.nl/Recepten/Bevroren-meringuetaartjes-met-praline

En? Ben je al overtuigd? MAAK DIT!!!

Boodschappenlijstje voor 3 merenguetorentjes:
• 3 eiwitten
• 260 gram kristalsuiker (150 gram voor de merengue en 110 gram voor de karamel)
• 6 theelepels kristalsuiker voor de slagroom
• 325 ml slagroom (75 ml ongeklopt voor bij de chocolade, 125 ml opgeklopt voor de vulling en 125 ml opgeklopt om erbij te serveren)
• 100 gram blanke amandelen
• 100 gram goede melkchocolade
• 125 ml creme fraiche
• snuf zeezout
• bakpapier

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.